Bikram Hot Yoga Variation

image-026

En klass som utgår från Bikram Hot Yoga, där poserna varieras

Denna klass utgår alltså från Bikram Hot Yoga-sekvensen, men innehåller variationer i poserna. Även denna klass inleds och avslutas med andningsövningar och består av både stående och liggande/sittande poser.

Poserna/asanas upprepas ofta två gånger i följd, men en av poserna varieras. t ex i form av ett annat hand- eller armgrepp. Även om poserna mestadels liknar varandra, har de olika syften och effekter på kroppen. Variationerna kan skapa ökad kroppskännedom och får musklerna att jobba på olika sätt, vilket kan ge positiva hälsoeffekter, fysiskt och mentalt. Variationerna bidrar i förlängningen till en förbättrad muskulär balans, eftersom flera småmuskler kan göras mer tillgängliga.

Likt Bikram Hot Yoga-klassen är denna klass till för att utveckla styrka, flexibilitet och balans. Blodcirkulationen förbättras, vilket skapar energi och ett mentalt lugn. Hela kroppen jobbas genom. Stor vikt läggs vid att stärka och sträcka ryggmuskulaturen, bålen och underkroppen. Belastningen på handlederna är minimal och passar därför utmärkt vid handleds- eller axelproblematik. Många vittnar också om förbättrad uthållighet, fysiskt och mentalt.

Klassen undervisas muntligt med enkla och tydliga instruktioner för att hitta rätt i poserna och för att minimera skaderisken. Att träna statiskt är, enligt forskning, det bästa sättet att öka cirkulationen och därmed sänka blodtrycket och förebygga hjärt-och kärlsjukdomar. Att arbeta statiskt ökar dessutom kroppskontrollen. Den lugna andning som undervisas hjälper till att reglera nervsystemet och gör det redo för aktivitet när det behövs eller för att förbli lugn vid t ex mental återhämtning.

Passar för:

  • Alla, nybörjare såväl som mer erfarna yogis
  • Alla yogisar, särskilt om man tycker om varierade sekvenser.
  • Även personer med skador eller sjukdomstillstånd, eftersom yogandet sker utifrån individuella förutsättningar.

Klasslängd: Finns som 90, 75 och 60 minuter på schemat. 75 respektive 60 min är två kortare versioner av Bikram Hot Yoga Variation 90 där några positioner utförs en gång istället för två och några positioner sätts ihop i en sekvens. 

Temperatur: ca 37 grader