Bikram Hot Yoga

bikram-yoga-90

Sekvensen hette ursprungligen Bikramyoga men har även kallats både 26 & 2 samt Hot Yoga. Den har satts ihop av Bikram Choudhury och hans lärare Bishnu Ghosh.

Detta är en hatha-sekvens som alltid består av samma 26 yogaposer/asana och två andningsövningar/pranayama. Klassen inleds och avslutas med andningsövningar, och består av både stående och liggande/sittande poser.
Varje pose/asana är en förberedelse för nästa pose. Alla poser är statiska vilket underlättar ett fokus på teknik och linjering. Denna klass passar utmärkt för att bygga grunderna i sin yogapraktik. De flesta poserna görs två gånger efter varandra.

Bikram Hot Yoga är till för att utveckla styrka, flexibilitet och balans i hela kroppen. Blodcirkulationen förbättras, vilket skapar mer energi och ett mentalt lugn. Stor vikt läggs vid att stärka och sträcka ut ryggmuskulaturen, bålen och underkroppen. Belastningen på handlederna är minimal och passar därför utmärkt vid handleds- eller axelproblematik.
Många vittnar också om förbättrad uthållighet, såväl fysiskt som mentalt.

Klassen undervisas muntligt med enkla och tydliga instruktioner för att hitta rätt i poserna och för att minimera skaderisken. Att träna statiskt är, enligt forskning, det bästa sättet att öka cirkulationen och därmed sänka blodtrycket och förebygga hjärt-och kärlsjukdomar. Att arbeta statiskt ökar dessutom kroppskontrollen. Den lugna andning som undervisas hjälper till att reglera nervsystemet och gör det redo för aktivitet när det behövs eller för att förbli lugn vid t ex mental återhämtning.

Passar för:

• Alla, nybörjare såväl som mer erfarna yogis
• För alla yogisar som tycker om fasta sekvenser.
• Även för de med skador eller sjukdomstillstånd – yogandet sker utifrån individuella förutsättningar.

Klasslängd: Finns som 90, 75 och 60 minuter på schemat. 75 respektive 60 min är två kortare versioner av originalklassen Bikram Hot Yoga där några positioner utförs en gång istället för två och några positioner sätts ihop i en sekvens. 

Temperatur: ca 37 grader.