Läs om yogans positiva effekter

Det görs alltmer forskning på yogan och yogans effekter när det gäller hälsa och välmående. Vi har genom alla år som vi drivit studion fått ta del av elevers fantastiska berättelser om hur yogan har påverkat deras liv på olika sätt. Sedan har vi naturligtvis egna erfarenheter av vilka positiva effekter yogan har, både fysiskt, mentalt och själsligt.

Bikramyogas effekt på smärtans intensitet och obehag

I vår studio har det av KI genomförts en studie om hur yogan påverkar smärta och det framgick att yogan har en stor och positiv påverkan kring just smärta, något som många människor idag lider av. Yogan påverkar även nervsystemet i en positiv bemärkelse vilket gör det till en utmärkt form att motverka stress, utbrändhet, oro, trötthet etc. Yoga är också ett otroligt skonsamt och effektivt sätt att läka skador genom att bla förbättra blodcirkulationen. Blodtrycket sänks när du yogar och du blir både starkare och mjukare i dina muskler. Du kan läsa mer om KI:s studio och elevers berättelser här.

Ladda ned som PDF

Författare:
Sofia Helin, 070-754 60 71, sofia.helin@stud.ki.se
Rose-Marie Österberg, 070-597 00 55, rose-marie.osterberg@stud.ki.se
Handledare:
Cecilia Norrbrink, leg sjukgymnast/docent i rehabiliteringsmedicin, Institutionen för Neurobiologi Vårdvetenskap och Samhälle, 0708-34 67 17, cecilia.norrbrink@ki.se
Examinerande lärare:
Malin Nygren Bonnier, 08-524 888 31, Malin.Nygren-Bonnier@ki.se

Berättelser från elever på Hot Yoga Stockholm

Yogan har en stor betydelse för mitt välmående, både mentalt och fysiskt. Tack vare yogan kan jag släppa taget om vissa delar i mitt vardagliga liv som jag inte kan påverka. Den påminner mig också om att vara här och nu. Jag är stolt och tacksam att få vara en del av hot yoga stockholm, där lärarna lär mig att man kan yoga passionerat utan prestation.

– Fanny, 33

När jag började för tre år sedan var jag skeptisk. Tänkte att det inte skulle vara bra med den höga värmen vid fysisk ansträngning. När jag till slut vågade prova märkte jag att det var precis tvärtom. Eftersom muskler och leder blir uppvärmda och mjuka har jag sluppit träningsvärk och skador. Åldern tar ut sin rätt heter det men efter jag började med Hot Yoga har jag återfått balans, styrka och rörlighet som jag trodde var ofrånkomligt förunnat yngre åldrar. Som grädde på moset är jag mer tillfreds med livet. Har nu årskort på Hot Yoga Stockholm och försöker gå tre pass i veckan. Det är lätt – högre livskvalitet är min motivation.

Per, 65 år och nybliven pensionär

Innan jag började yoga kände jag mig stel, jag hade ömma axlar och ett löparknä. Det tog bara några månader av regelbunden yoga innan besvären försvann och jag började känna mig så mycket smidigare och starkare. Starkare både mentalt och fysiskt. En fantastiskt härlig känsla! Jag är så oerhört glad och tacksam för att jag har hittat yogan.

– Karolina, 41

Hot yoga är underbart varje gång, mer eller mindre! När jag lägger mig i rummet, kommer en känsla av att Indien omsluter mig med sin värme. Leder och muskler njuter. Kroppen slappnar av. Det med andning, svett och balanserade rörelseserier startar en reningsprocess av slagg i kropp, känslor och tankar. Efter 90 minuter går jag ut ur rummet välmående, med en ökad vilja att möta livets alla händelser igen

– Carina, 52

Jag fick veta om Bikramyoga genom en vän. Jag har aldrig sportat eller utövat någon annan yogaform tidigare men jag tänkte att någon gång ska man väl pröva på något nytt och annorlunda. Det tog lite tid att bli vän med värmen men nu skulle jag inte vilja yoga i vanlig rumstemperatur. Jag har nu hållit på nästan i åtta år och går och yogar tre gånger i veckan. Jag mår mycket bättre både fysiskt och mentalt, har blivit stresståligare och lugnare och min stackars kiropraktor som tog hand om mina ryggbesvär har förlorat en massa inkomster. Dessutom har yogan haft en positiv effekt på min diabetes: jag klarar mig med lite mindre insulindoser än tidigare. Det är alltid trevlig stämning på yogastudion och om lärare har jag bara gott att säga. Bikramyogan har blivit en viktig del av mitt liv.

– Martti 63

I started with hot yoga about 8 years ago as a test of my athleticism.. hot yoga as a yoga form challenged every part of my physical body and forced me to compete with the bendies in the room.. having been raised in the spirit of competition and comparing my skills, my body to the others on the field/ court/ arena! A few crisis later.. age and previous injuries caught up with me as I had missed the whole ”practicing mindfully” concept when I started. I was continually reminded by the talented teachers.. who tried (in vain at first) to help me understand what my body was saying. When my body began to protest, my mind took over and the yoga suddenly transformed into a space for my own self development, the healer of knees and ankles long destroyed from abuse.. and a space for my mind and my heart to heal. Suddenly, the others who compassionately practiced with me, selflessly sharing their energy without competition, without judgement. The heat spread warmth to my healing joints and my practice became my space of shared energy to settle into a calm acceptance of my body, its potential and its limits.Hot yoga has become my practice of self discipline, concentration, focus, and compassion towards myself.. and has taught me ways to heal my body and focus my mind both in the studio and outside of it. The heat forces me into a state of active meditation by challenging me to focus and accept, from the tips of my toes to the top of my head. “

– Ranjani, 45 y/o

Yogan ger mig bättre balans i både kropp och själ. Andningen och poserna har gjort mig smidig, stark och frisk, jag är i bättre form nu än vad jag var som 30 åring:) Jag upplever att jag hanterar saker utanför yogan på ett mer balanserat sätt än tidigare, känner ett större lugn! I yogastudion är det en härlig energi och lugn, har jag haft en tuff dag blir jag alltid glad när jag kommer till studion och möts av härliga lärare och yogakompisar.

– Titti, 56
Dela