Johanna Horisk

image-johanna


Berätta, vem är du?
– Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av hälsa, kost och fysisk aktivitet men även resor och främmande kulturer. Under universitetsstudierna utbildade jag mig till ledare för studentgympa och aerobics och lärde mig också att dansa salsa. Jag har även ägnat mig åt jazzdans, löpning, skidåkning och ett flertal andra sporter.

Studietiden spenderade jag delvis i Spanien och där förstärktes mitt intresse för främmande kulturer, vanor och språk. Efter avslutade universitetsstudier arbetade jag under tio ganska hektiska år inom management consulting / finansbranschen. Under dessa år var salsa-dansande samt träning i olika former mina ventiler tills jag hittade yogan som tog mig med storm och förändrade mitt liv.

När började du yoga och senare undervisa?
– Jag introducerades till yogan 2003 genom min barndomsvän Angelica och kände direkt att det var ett perfekt sätt att komma ifrån en ofta ganska stressig vardag på jobbet. Intresset för yogan växte därefter snabbt, jag provade på olika yogaformer, läste böcker om yogafilosofi och efter att ha fött mitt första barn utbildade jag mig år 2008 till Bikramyoga-lärare och började undervisa direkt. 

Vad betyder yogan för dig?
– Under åren har betydelsen av yoga förändrats för mig och känns numera som en självklar del av livet. Den fysiska praktiken håller mig grundad och gör att jag på ett bättre sätt kan hantera livets alla utmaningar och de icke-fysiska aspekterna bär jag med mig hela tiden. Med detta vill jag inte påstå att jag, i alla situationer, agerar fullständigt yogiskt. Men jag reflekterar hela tiden över det jag tänker, säger och gör utifrån ett yogiskt synsätt.  

Vilken är din favoritpose eller andningsövning och varför?
– Detta är en svår fråga och spontant vill jag svara: alla! Det som är intressant att observera är att under de tidigare åren av min yogapraktik så var mina favoritasanas de som jag var bäst på medan jag numera uppskattar de asanas som jag känner att jag behöver. Vad gäller andningsövningar så finns det ju så många härliga men jag älskar enkelheten i Japa-ajapa breathing och lekfullheten i Lion’s breaths.

Vad är det bästa med att vara yogalärare?
– Det bästa med att vara yogalärare är alla möten med våra fantastiska yogaelever. Det är ju en otrolig lyx att få jobba med det som de allra flesta mår så himla bra av och även att få möta er som inte mår så bra men som ändå orkar ta er till studion. Det andra bästa (utan inbördes ordning) är få arbeta och utvecklas tillsammans med mina underbara yogalärarkollegor, alla våra spännande samtal om såväl teknik och anatomi som yogafilosofi och lärarrollens utmaningar.  

Vad är det bästa med att driva en yogastudio?
– Det är egentligen samma fördelar som att vara yogalärare men det tillägget att jag får vara med och leda studions utveckling. Detta är ett enormt ansvar som jag tar mig an med stor ödmjukhet och samtidigt med stor entusiasm.

Vilken utbildning har du sedan tidigare?
Bikram yoga Collage of India, Teacher Training fall 2008
Bikram yoga Collage of India, Advance Seminar 2010, 2011
Yogic Physical Culture Academy with Tony Sanchez, Core26+ Ghosh Lineage, 2013
Ray Long Anatomy course, 2015
Yogic Physical Culture Academy with Tony Sanchez, Ghosh Vinyasa Flow, 2016
Yogic Physical Culture Academy with Tony Sanchez, Advanced Practice, 2016
Basmedicinsk grundkurs 100 tim, 2018
Yoga Biomechanics On-line education (Book Circle) with Jules Mitches, 2020
Vinyasa Krama mentoringship with Sherie Van den Wijngaard 2018-ongoing