Monica Berglund

1

När började du yoga och senare undervisa?
Jag började yoga hösten 2005 och kände direkt att ”Wow – det här är något jag vill ha mer av i mitt liv!” Jag insåg snabbt att yogan inte ”bara” var fysisk träning. Dels var det häftigt att uppleva hur kroppen svarade på yogapositionerna, hur jag blev starkare både fysiskt och mentalt, men mer än något annat – att jag hittade nycklar för att hantera mitt inre.

Jag började undervisa här på HYS med Angelica i januari 2008, direkt när studion öppnade, efter att ha gått min utbildning i Honolulu våren 2007.

Vad betyder yogan för dig?
Yogan har blivit en del av livet och den hjälper mig att hålla mig balanserad och fokuserad – vare sig jag befinner mig i yogasalen eller på kontoret. Jag hämtar också kraft i yogan. Jag ser den som en varm massage för både kropp och själ. Precis som en traditionell massage kan vara mjukare eller mer intensiv, så är det precis likadant med yogan – mjukare, eller mer intensiv beroende på vad man behöver för stunden. Vissa dagar behöver man vara ”snällare” mot sig själv, och andra dagar har man mer kraft och kan ge mer i yogasalen.

Vad är det bästa med att vara yogalärare?
Alla fantastiska möten med yogaelever och yogakollegor! Jag känner mig genuint tacksam för förtroendet att få undervisa och dela min kunskap, samtidigt som jag hela tiden fortsätter att lära. Det är en livslång process om man väljer att gå den vägen och det är spännande just för att det alltid finns så mycket att fördjupa sig i.

 Vilken är din favoritpose eller andningsövning och varför?
Det skiftar hela tiden precis som livet självt. Just nu känner jag lite extra entusiasm inför de ryggstärkande positionerna där jag känner att jag byggt lite ny styrka. Jag jobbar på kontor när jag inte undervisar och där blir det mycket stillasittande. Då är en stark rygg A och O.

Vilken utbildning har du sedan tidigare?
Bikram Yoga College of India, Teacher training 2007
Ray Long Anatomy course, 2015
Yin Yoga Therapy Training 100 h, 2022
Supporting Students with Common Injuries – workshop with Andrew McGonigle, 2022