Vanliga frågor om Hot Yoga

Muskler och bindvävnad blir mjukare och tillåter då en djupare stretch med mindre risk för skador. Kapillärerna utvidgar sig som en reaktion av värmen och det resulterar i att mer syre förs till muskler, vävnader, körtlar och organ. Värmen främjar också svettningen som hjälper avgiftningsprocessen genom att svettas ut slaggprodukter genom kroppens största elimineringsorgan – huden. Pulsen höjs vilket stärker hjärtat, förbättrar hjärt- och kärlsystemet och konditionen samt påskyndar nedbrytningen av glykos och fettsyror. Efter regelbunden praktisering av yoga i värme reducerar vi även kroniska inflammationer i muskler och leder.

Till skillnad från vad många tror behöver man varken vara stark eller vig för att börja yoga. Man arbetar utefter kroppens egna förutsättningar. Alla kan praktisera hot yoga och dra nytta av de fördelar som ges.

Betydelsen för själva ordet aerobisk är ”i närvaro av syre”. Aerobisk träning tränar lungorna och hjärt- och kärlsystemet. Den ökar och effektiviserar syretillförseln till alla delar av kroppen. Under en hot yoga klass hos oss tränar man både hjärta och lungor och det är i allra högsta grad en aerobisk träning.

Försök att dricka relativt mycket vatten under dagen, innan du skall yoga. Fyll på så att du har en bra vätskebalans redan innan klassen, hellre än att dricka för mycket under själva klassen. Med yogan rensar du kroppen inifrån och ut så det är viktigt att inte bli uttorkad. Men när du har praktiserat ett tag kan du under yogaklassen prova att minska vattenintaget och till slut inte dricka alls.

Det är möjligt att du känner yrsel, illamående eller huvudvärk under eller efter klassen. Detta är inget ovanligt, speciellt första gången, och är oftast ett tecken på att kroppen nu börjat reagera och agera. Se detta som något positivt och början på en reningsprocess.

Kom så ofta du kan, speciellt i början. Ju mer du yogar, desto fler fördelar kan du ta del av och desto snabbare kommer du att känna förändringar både fysiskt och mentalt. Det du lägger ner i din yoga kommer du att få tillbaka flera gånger om.

Berätta för läraren om du är gravid, har högt blodtryck, nyligen har genomgått en operation, lider av någon sjukdom, skada eller dylikt. Du kommer att kunna praktisera din yoga, men kanske med några modifikationer som läraren kommer att visa. För många är yogan en stor del i sin rehabilitering.

Efter en tids regelbunden utövande kommer du att förbättra din fysiska hälsa genom att bl.a. stärka dina muskler, leder, inre organ och genom att öka din rörlighet. Konditionen och blodcirkulationen kommer att förbättras. Du kommer att förbättra koncentrationsförmågan, tålamodet, beslutsamheten och självkontrollen. Du kommer att bli mer balanserad – både till kropp och själ. Dessutom kommer du att finna ett större lugn, du kommer att uppnå en mer positiv och en sundare syn på livet. Du kommer att stärka både din kropp, din själ och ditt sinne.