Brahmacharya – Den fjärde Yaman

balance3

Brahmacharya är den fjärde yaman och handlar liksom övriga yamas om hur vi hanterar och förhåller oss till omvärlden och våra medmänniskor. Yamas handlar också om att sätta gränser – brahmacharya handlar till stor del om hur vi reglerar och hanterar vår egen energi, mot oss själva och gentemot andra. 

Hur fördelar vi energin på bästa sätt, så att den är effektiv och kan riktas dit den gör mest nytta?  Hur ser vi till att låta bli att blockera eller rentav tömma energiförrådet?  Hur agerar vi så att det vi gör är tillräckligt, varken mer eller mindre? Att behålla och hantera energin inom oss är vad denna yama handlar om. Gränssättning och reglering är till för att vi alla ska lära oss att lida mindre och glädjas mer.

Brahmacharya i yogarummet

Vad händer om vi inte sätter gränser för oss själva i yogasalen?

Med stor sannolikhet händer något av följande, eller rentav alltihopa: vi blir andfådda, andningen blir ytlig och lätt, vi riskerar att skada oss, översträcker musklerna eller än värre, lederna eller senorna och vi blir trötta eller tom dränerade. Om vi låter bli att sätta gränser inträffar alltså motsatsen till vad vi tänkt oss – i stället för att ladda batterierna, blir vi helt utmattade och dränerade på energi. 

Det är skillnad på att vara trött i musklerna efter att ha använt dom ordentligt, efter att ha låtit dom arbeta och stärkt dom och tillämpat ”tapas”, dvs den tredje Niyaman. Att arbeta med sina muskler och känna av dom är positivt. Men att känna sig helt slutkörd är något helt annat.

Hur yogar vi då, så att vi bidrar till gränssättning och skapar energi?

Det främsta verktyget är andningen. Låt andningen vara djup, långsam och följsam. Sträva efter att ha kontroll över dina andetag i stället för att låta andningen kontrollera dig. Försök att synkronisera andetagen med rörelserna. Låt andetaget starta rörelsen och inte tvärtom. Om du blir andfådd, rör du dig förmodligen för fort eller pressar dig för hårt. Då går en massa energi förlorad och skador kan uppstå. Lägg stort fokus vid ditt andetag inne i yogasalen, det kommer – om det inte redan har hänt – att göra din yogautövning betydligt skönare, välgörande och mer energifylld.

Ha tålamod – det tar tid att få kontakt med sina andetag! Andningsmuskulaturen är som vilken annan muskulatur som helst, den kräver träning för att stärkas och bli mer uthållig. Ha också medkänsla med dig själv under den processen. I början kan du bli andfådd för att andningsmuskulaturen inte är så tränad. Ta det, i så fall, lite lugnare och undvik att pressa dig själv. Anpassa intensiteten, dvs hur mycket du tar i, till varje andetag.

Att minska skaderisken

Ett annat sätt att gränssätta sig själv för att minska skaderisken är att bli medveten om vad kroppen klarar av: rör dig bara inom det rörelseomfånget, där du känner att musklerna bär dig och orkar hålla dig uppe. Detta är något som speciellt väldigt mjuka personer måste vara extra noga med, dvs att inte gå för djupt i poserna helt enkelt.

Man ska kunna ta sig in i en pose och ut ur den kontrollerat, långsamt och med sin egen muskelstyrka. Rörelseomfånget behöver vara funktionellt. Känner du att du inte orkar hålla poserna stadigt i ditt ytterläge, ska du inte heller gå dit. Gå till ett djup som är funktionellt. Mjuka personer kan ha ett stort rörelseomfång och kan kanske gå mycket djupt in i vissa positioner, men kan sakna muskelstyrka att faktiskt befinna sig i detta djup. Sådana personer behöver i stället hålla tillbaka rörelsen och jobba på att bygga upp styrkan och uthålligheten i sina muskler. Det handlar om att skapa balans mellan styrka och flexibilitet. Yoga handlar inte om att bli så mjuk som möjligt, det handlar om att skapa en bra balans. 

För att inte översträcka leder eller senor, är det viktigt att använda sina muskler. Musklerna ska användas för att stödja lederna och inte slita på dom. I vår studio undervisar vi c:a tio olika bandhas. Bandhas är olika slags stöd för att stabilisera leder för att kunna yoga på ett så säkert sätt som möjligt. Bandhas hjälper även till med att delegera eller styra energin till rätt ställen för att undvika att slösa på den i onödan. Används bandhas på rätt sätt hjälper det alltså till att energihantera och minska skaderisker. 

Andning, rätt teknik och en förståelse för att alla kroppar är olika hjälper enormt inne i yogasalen.

Brahmacharya i vardagen

Känner du att din energi räcker till i vardagen? Har du lagom mycket att göra?

Brahmacharya handlar också om att göra saker ”lagom” mycket. Dvs att tillämpa återhållsamhet och måttlighet. Man kan behöva lära sig att inte göra för mycket eller att kanske låta bli att göra något alls. Återigen handlar det om att skapa balans, om att se till att vågskålen blir jämn. Att i längden finna en jämnvikt för att undvika obalans. Säger man JA till allt som verkar kul eller till allt som man får för sig att man måste göra, kan man snabbt bli tom på energi, bli trött och kanske även visa upp en massa andra symtom. Då måste man öva på att säga NEJ lite oftare. Det viktiga är att du känner efter vad du behöver öva på, vad du behöver göra för att skapa mer balans i din tillvaro. Långsiktig obalans i ditt liv leder till obalanser i din kropp, vilket i sin tur kan leda till ett flertal sjukdomar, t ex utmattning.

Ge dig själv utrymme för reflektion, hur känns det i kroppen, hur mår jag, vad behöver jag göra för att komma mer i balans? Några fler JA eller några fler NEJ, och framför allt vad är det jag säger ja respektive nej till? Vad ger energi och vad tar energi? Se till att du prioriterar och gör sådant som ger dig energi (träna, äta, återhämtning eller vad som nu ger just dig energi) så att du kan utföra de saker som tar energi. Försök att se till att din ”ge”-del blir lika mycket som din ”ta”-del. Ibland handlar det bara om att lära sig att säga ”nej tack”.

Balans kan vi inte hitta, balans behöver vi skapa.

Dela