Sauca – Den första Niyaman

Niyama bild

Det andra steget i Patanjalis 8-faldiga yogiska väg är Niyama. Det första steget Yama innehåller etiska riktlinjer med fokus på hur man förhåller sig till sin omvärld medan Niyama främst handlar om hur man bör arbeta med sin egen inre värld. Niyama är steget innan Asana (yogapostion/yogaställning) och ses alltså av Patanjali som något man bör arbeta med innan man kan få full effekt av de fysiska yogapositionerna. Niyama innefattar i sin tur fem delar varav Sauca är den första. Sauca översätts ofta som ”renlighet” men handlar inte bara om en fysisk renlighet utan även ”klarhet” i sinnet/tanken.

Sauca i yogarummet

Sauca i yogarummet handlar dels om grundläggande saker som att se till att fötter, armhålor och andra kroppsdelar inte luktar illa, ibland kan en dusch innan klassen behövas. Det är även viktigt att yogamatta och yogakläder är rena och kan vara bra att tänka på att svettiga yogakläder som får ligga länge innan de tvättas kan ibland luktar surt även fast de är nytvättade. Visst handlar yoga om att kunna släppa taget om olika sinnesintryck men det handlar också om medvetenhet om hur man påverkar sig själv och sin omgivning och om att visa respekt såväl för sin egen som sina medyogisars yogapraktik.

På Hot Yoga Stockholm håller vi även yogarummet rent både från damm och personliga tillhörigheter som väskor och annat. Detta gör det lättare för såväl elever som lärare att fokusera på det som vi är där för att göra.

Avsaknad av sauca i yogarummet kan även vara att man har svårt att få kontakt med vissa kroppsdelar/muskler. Detta är helt naturligt och något som vi ständigt övar på i yogaklassen.

Sauca i vardagen

Att hålla rent och välstädat runt om sig hjälper dig att hålla en fokuserat sinne. Om du har stökigt och smutsigt runt om dig, vare sig det är i hemmet eller på arbetsplatsen så är det helt enkelt svårare att hålla sinnet klart och fokuserat.

Sauca handlar även om vad vi stoppar i oss och här är förstås ekologisk, icke-processad mat utan tillsatser att föredra. Detta betyder inte att vi bör vara helt rigida med vad vi äter då detta kan skapa en ohälsosam stress utan mer om att vi gör aktiva och medvetna val för en hälsosam och balanserad kosthållning.

Sauca i sinnet

En inre klarhet leder enligt Patanjali i sin tur till en inneboende gladlynthet som gör att man kan koncentrera sig på sina övningar och så småningom hitta sitt verkliga jag (purusan). Detta kan låta lite högtravande men handlar till en början om att bli medveten om, och avbryta negativa tankebanor och så småningom försöka vända dessa till positiva tankar. Ett exempel kan vara att om någon man möter är lite sur och avig kan man tänka att hen har säkert en tuff dag eller går igenom något jobbigt i livet istället för att tänka något negativt om personen i fråga. Samma sak gäller naturligtvis även tankar riktade mot sig själv eller något man gjort. Om man t ex gjort ett jobb som inte riktigt blivit så bra som man hade önskat kan man tänka att det finns något att lära av detta och att det var ett steg i sin egen läroprocess istället för att nedvärdera sig själv.

Dela